Oranje in 2022 (4): Ongeslagen Nederlands elftal zwaait Louis van Gaal uit

KNVB Media
30 december 2022, 14:30

Bondscoach Louis van Gaal bleef in zijn laatste termijn als bondscoach ongeslagen - Foto: KNVB Media

Aan het einde van 2022 blikken we - net als voorgaande jaren - terug op de prestaties van de nationale teams. Vandaag in deel 4 (en slot) aandacht voor de verrichtingen van het Nederlands elftal.

Puur qua cijfers kan het Nederlands elftal terugkijken op een succesvol jaar. Voor de 13e keer blijft Oranje een heel jaar ongeslagen (de laatste keer was in 2013), bereikt het de finale van de UEFA Nations League en blijft het als enige land ongeslagen op het WK in Qatar. Mooie resultaten, maar er knaagt toch iets. Wat als de strafschoppenserie tegen Argentinië wel was gewonnen? Hoe ver had Oranje dan nog kunnen komen?

Oranje viert een feestje na de wedstrijd tegen België.

Walkover tegen België

Omdat het WK in Qatar pas eind november begint, ziet de planning voor het Nederlands elftal er anders uit dan normaal bij een groot toernooi. In plaats van een ruime voorbereiding inclusief enkele oefeninterlands, speelt Oranje in juni nu vier duels in de UEFA Nations League. Binnen twaalf dagen komt Oranje uit tegen België, Polen en (2x) Wales. Het levert drie overwinningen en een gelijkspel op, waarbij vooral de uitslag tegen België - op dat moment de nummer twee van de wereld - opvalt. Nederland loopt over de Belgen heen en de Zuiderburen mogen blij zijn dat het bij een 1-4 nederlaag blijft. De return in september verloopt een stuk moeizamer, maar ook die wedstrijd wordt door Oranje gewonnen, waarmee de final four van de Nations League zijn bereikt. Kers op de slagroom is dat Nederland dit toernooi in juni 2023 mag organiseren.

Strafschoppen opnieuw funest

Louis van Gaal gebruikt de Nations League wedstrijden in september als oefenduels voor het WK, omdat daar tussen de laatste Eredivisiewedstrijden en de start van het WK geen ruimte voor is. Hij test alvast de 5-3-2 opstelling, waarin de beide vleugelverdedigers Denzel Dumfries en Daley Blind nadrukkelijk ook een aanvallende rol hebben. Helaas komt dit er in de groepsfase in Qatar nog niet echt uit, waar de goede prestaties van Cody Gakpo (drie doelpunten in drie duels) en debutant keeper Andries Noppert wel opvallen.

Scheidsrechter Mateu Lahoz gaf overal geel voor, behalve voor deze handsbal.

Nederland gaat desondanks vrij eenvoudig als groepswinnaar door naar de achtste finale, waarin Team USA de tegenstander is. Blind en Dumfries laten zich dan voor het eerst echt gelden: beide wingbacks scoren en leveren ook assists af, waardoor Oranje zich via een 3-1 overwinning plaatst voor de kwartfinale tegen Argentinië. Dat biedt kansen op een revanche voor de - na strafschoppen - verloren halve finale van het WK 2014. Tot de 80e minuut lijkt het daar niet van te komen. De Argentijnen staan met 2-0 voor en Oranje heeft nog nauwelijks kansen gecreëerd. Wanneer Wout Weghorst echter de aansluitingstreffer binnenkopt, volgen nog twintig verhitte minuten, met veel gele kaarten maar, belangrijker, ook de gelijkmaker van Wout Weghorst in de 11e minuut van de blessuretijd.

De verlenging levert niets op, waarna - opnieuw - strafschoppen voor de beslissing moeten zorgen. Helaas missen zowel aanvoerder Virgil van Dijk als Steven Berghuis hun strafschop, zodat Argentinië opnieuw doorgaat ten koste van Nederland. De uitschakeling betekent ook het afscheid van bondscoach Louis van Gaal, die eerder al had aangekondigd na het WK te zullen stoppen. Hij neemt afscheid als bondscoach met een aantal records, waaronder meeste gewonnen wedstrijden met Oranje (40) en ongeslagen WK-eindronde-wedstrijden (12). Van Gaal wordt in 2023 opgevolgd door Ronald Koeman.

Het is over, Nederland ligt eruit. De Argentijn Otamendi wrijft het - op weg naar zijn keeper - nog even in.

Caps en minuten

Het Nederlands elftal speelt in 2022 in totaal dertien wedstrijden. Daarvan worden er negen omgezet in winst en vier keer eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Oranje weet in alle duels te scoren en houdt zelf in vier duels de nul.

In die dertien wedstrijden die Oranje in 2022 speelde, zijn Denzel Dumfries, Frenkie de Jong, Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners het vaakst van de partij: zij ontbreken slechts bij één interland. Ook Daley Blind, Nathan Aké en Memphis Depay staan vaak op het wedstrijdformulier: zij komen dit jaar tot 11 caps. In totaal maakt bondscoach Louis van Gaal gebruik van 35 spelers, waarvan er zeven één interland in actie komen.

Xavi Simons maakt zijn debuut voor Oranje in het duel met de Verenigde Staten.

Dumfries en De Jong maken ook de meeste minuten dit jaar, 1065 om 994. Daley Blind (964), Virgil van Dijk (930) en Nathan Aké (871) maken de top 5 van meeste speelminuten compleet. Ryan Gravenberch verdient met zijn invalbeurt tegen België een cap maar geen minuten, aangezien hij pas in de derde minuut van de blessuretijd invalt. Voor Andries Noppert, Jerdy Schouten, Jordan Teze, Kenneth Taylor, Mark Flekken, Remko Pasveer en Xavi Simons wordt 2022 een jaar om nooit te vergeten: zij maken hun debuut en treden toe tot het legioen der internationals. Noppert en Simons debuteren op het WK in Qatar, wat het debuut nog een mooie(re) glans geeft.