Halve finale en WK-ticket voor Vrouwen onder 19

KNVB Media
22 juli 2019, 21:00
2:48

Vrouwen onder 19 viert de vroege 1-0 van Lynn Wilms. - Foto: UEFA

Dankzij een 4-0 zege op Schotland hoort het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar dit seizoen bij de beste vier landen van Europa. De degelijke overwinning op het gastland was goed voor een plek in de halve finale van het Europees kampioenschap én leverde meteen een extra bonus op: een ticket voor het WK onder 20, volgend jaar.

Oranje moest in de laatste poulewedstrijd winnen van Schotland om te kunnen blijven dromen van de Europese titel. Nadat eerst Noorwegen met 5-0 werd opgerold, liep de ploeg immers daarna tegen Frankrijk tegen een onverwachte zeperd op (1-3). Ook nog eens de eerste nederlaag van het seizoen, na veertien wedstrijden de ongeslagen status koesterend.

Vreugde en opluchting

Maar geen zorgen, klonk het zelfverzekerd vanuit het Oranje-kamp. Tegen Schotland zou iedereen weer op zijn post staan. En zo gebeurde het ook in Saint Mirren Park in Paisley, onder de rook van Glasgow. Onder 19 gooide meteen energie in de wedstrijd en beloondde zichzelf al na acht minuten met de openingstreffer van Lynn Wilms. De rechtsback meldde zich in het strafschopgebied en opereerde daar als een echte spits door bij een lage voorzet van Romée Leuchter bij de eerste paal voor haar verdediger te komen en binnen te tikken.

De knappe goal werd gevierd met veel vreugde, maar toch ook met een zekere opluchting. De Schotse thuisploeg zou naar verwachting immers een flinke muur optrekken. Het was aan Oranje om daar met goed positiespel doorheen te beuken en met Romy Speelman en Kerstin Casparij als nieuwkomers in het basiselftal werd er meer creativiteit en behendigheid in de kleine ruimte aan het middenveld toegevoegd.

Lynn Wilms viert haar goal. — Foto: UEFA

Primeur voor Olislagers

Nederland was in de eerste helft oppermachtig en kreeg zijn kansjes, maar niet heel grote mogelijkheden. Gelukkig haalde Marisa Olislagers in de 33e minuut wat druk van de ketel door op fraaie wijze voor de 2-0 te zorgen. Oranjes captain controloleerde op de rand van het zestienmetergebied een afgeslagen corner, liet de bal één keer stuiteren en knalde vervolgens met een droge knal raak.

Voor Olislagers was het haar allereerste goal in 27 interlands in Onder 19. Daar had ze zeven minuten later alweer een tweede aan kunnen toevoegen, maar na drie 'man' uitgespeeld te hebben, schoot de controlerende middenvelder net naast. Ook direct na rust was Oranje even gevaarlijk via schotpogingen Kirsten van de Westeringh (over) en Janou Levels (naast).

Nieuw elan via de vleugels

Daarna kwam de klad er een beetje in. Nederland zocht naar openingen, maar het spel werd wat stroperig. De dubbele wissel op de flanken - Naomi Hilhorst en Chasity Grant voor Van de Westeringh en Leuchter - bracht halverwege de tweede helft weer nieuw elan in de ploeg. Beide kwikzilverachtige buitenspelers maakten hun acties en gaf Oranje weer wat kleur op de wangen.

En twee extra goals in de slotfase, uitgerekend van centrale verdediger Lisa Doorn. Beide keren zorgde een hoekschop van Levels voor zo veel chaos in de Schotse defensie dat de lange Doorn daar optimaal van kon profiteren. Niet eens profiterend van haar lengte. Nee, Doorn stond gewoonweg tweemaal op de juiste plaats om de bal tegen de touwen te werken.

De eerste van twee treffers van Lisa Doorn.— Foto: UEFA

Donderdag tegen Duitsland

De 4-0 overwinning leverde Oranje niet de eerste plaats in de poule op, aangezien groepswinnaar Frankrijk een extra punt tegen Noorwegen pakte (3-3). Als nummer twee in de poule stuit Nederland donderdag in de halve finale op zesvoudig Europees kampioen Duitsland. De aftrap van dit duel is om 17.00 uur (Nederlandse tijd), wordt gespeeld in het Firhill Stadium in Glasgow en is live te volgen via NOS.nl. Frankrijk neemt het in de andere halve eindstrijd op tegen Spanje, de winnaar van de afgelopen twee EK-eindronden.

Halve finales EK onder 19
Donderdag 25 juli

• Duitsland - Nederland (17.00 uur, Firhill Stadium, Glasgow)
  • Frankrijk - Spanje (20.30 uur, Saint Mirren Park, Paisley)

Finale EK onder 19
Zondag 28 juli

• 17.00 uur, Saint Mirren Park, Paisley

Reacties Reacties Lees hier de reacties uit het Oranjekamp na de wedstrijd tegen Schotland.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-duel Nederland-Schotland (4-0).

Wedstrijdverslag Nederland-Frankrijk Wedstrijdverslag Nederland-Frankrijk Lees hier het verslag van de poulewedstrijd tegen Frankrijk (1-3).

Wedstrijdverslag Nederland-Noorwegen Wedstrijdverslag Nederland-Noorwegen Lees hier het verslag van de poulewedstrijd Nederland-Noorwegen (5-0).